İmplant
İmplant
Eksik dişlerin yerine; diş işlevini ve estetiğini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplantlar kemiğe tutunduktan (osseointegrasyon) sonra üzerlerine bir veya birden fazla diş, köprü veya hareketli protezler yapılmaktadır.
İmplantın faydaları nelerdir?
- Sağlam dişleriniz kesilmez.
- Protez kulllanım konforunuz yüksek olur.
- Çene kemiğiniz korunacak, çiğneme fonksiyonunuz artacak, yapılan dişler doğal ve estetik duracaktır.
İmplant muayenesi nasıl yapılır?
Öncelikle implant muayenesinde genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır, gerekli görülürse bazı tahliller istenebilir (diyabet, damar hastalıkları..vb). Panaromik filmde (gerektiğinde tomografide) implant için gerekli kemik yoğunluğu ölçülür, anatomik oluşumlar, ne tür ve kaç tane implant yerleştirileceğine karar verilir. Eskiden kemik yoğunluğu ve desteği az olan hastalarda implant uygulaması yapılamıyordu. Ancak son yıllarda geliştirilen cerrahi materyal ve tekniklerle bu sorun önemli ölçüde aşılmıştır.
Herkese implant uygulanabilir mi?
İmplantlar belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması ön görülen bölgede, çene kemiğinin, bu implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir.Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması duruma göre tercih edilmeyebilir.
İmplant yerleştirilirken ağrı hissedilir mi?
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda ağrı duymazsınız. Operasyon sırasında hastanın tercihine göre lokal anestezi veya sedasyon uygulanabilir. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir his olabilir. Ağız boşluğu çok yüksek iyileşme kapasitesine sahiptir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı, ağrı kesiciler ile giderilebilir.
İmplantlar kemiğe ne kadar sürede kaynar ?
Üst çenede 3- 6 ay, alt çenede 3 aydır. Belirlenen sürenin sonunda çok küçük bir kesi ile implanta ulaşılır ve iyileşme başlığı (gingiva former) takılır. Bu başlıklar diş etinizin şekillenmesine yardımcı olacaktır. Tek cerrahili implant uygulamaları da mevcuttur fakat iyileşme sürecinde minimum ağız içi etkileşim için daha çok çift cerrahili teknik tercih edilmektedir.
Protez için ne zaman ölçü alınır?
Diş etleri, iyileşme başlıkları takıldıktan 10-15 gün sonra ölçü alınabilir seviyeye gelmiştir.
İmplanttan önce cerrahi işlem gerekli midir ?
Kişilerin kemik desteği ve yoğunluğu implant için her zaman uygun olmayabilir. Bu yüzden önceden bir operasyon ile bu kemik desteği sağlanmalıdır. Alt çenede dişler çekildikten sonra arkalarında diş kökü şeklinde bir boşluk bırakırlar. Bu boşluğu doldurmak ve şekillendirmek için lokal anestezi altında hastanın kendi kemiğinden ya da suni kemik tozundan ekleme yapılır.
İmplantın yerleştirilmesi ne kadar sürer?
Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işleme bağlıdır. Bir tek ameliyat 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. Tam iyileşme 3-4 ay sürebilir. Greftleme yapılmışsa iyileşmedeki bu sure 6 aya kadar çıkabilir.
Günlük hayata ne zaman dönülür?
Operasyon sonrası hastanın günlük hayatına devam etmesini engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Dikiş sonrası hasta 3 saat kadar yemek yemeyeceği için operasyona tok gelmesi önerilmektedir.
İmplantın avantajları nelerdir?
- Daha iyi estetik görünüm
- Daha iyi çiğneyebilme
- Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
- Çoğu şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme
Eksik her diş için implant gerekir mi?
Hayır. Eğer eksik diş sayısı 1’den fazla ise, implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak 2 adet implant; 2 ya da 4 dişin yerine hizmet verebilir.
Kanser riski var mı?
Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır.
İmplantların ömrü ne kadar?
Bu konuda en önemli belirleyici faktör hastanın ağız bakımına verdiği önemdir. Ağız bakımı iyi olan kişilerde implantların ağızda 30 yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Gereken bakımlar yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler