AĞIZ KOKUSUNU İHMAL ETMEYİN
Toplumda her 4 kişiden 1’inde görülen ağız kokusu kişilerin sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Nefesin kokması bu kadar yaygın olmasına rağmen, bu durum utanç verici olarak nitelendirilmektedir. İlk olarak ağız ve nefes kokusunun bir hastalık olmadığının bilinmesi gerekir. Sarımsak, soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesi, sindirim sisteminde biriken gazlar ve dildeki bakterilerin oluşturduğu bileşenler sebebiyle ortaya çıkan ağız kokusu tedavi gerektirmez ve dişlerin fırçalanması ile son bulur. Ayrıca sigara içen kişilerde ağız kokusunun da daha fazla görüldüğü unutulmamalıdır.
Tüketilen gıdalardan bağımsız olarak ortaya çıkan ağız kokusu ise bir hastalık veya enfeksiyon belirtisi olabilir, bu sebeple göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bunların haricinde ise ağız kokusunun çok büyük bir çoğunluğunun sebebi ağız problemleridir, en büyük nedeni ise dişlerin düzenli fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmamasıdır. Ağız sağlığı problemlerinden diş çürükleri ve diş eti iltihaplarında kronik ağız kokusu daha fazla gözlemlenmektedir. Bu durumun ortadan kaldırılması ve altındaki nedenlerin tespiti için mutlaka diş hekiminin ziyaret edilmesi gerekir. Ağız ve diş bakımının düzenli ve diş hekiminin tavsiye ettiği şekilde yapılması durumunda ağız kokusu artık sorun olmaktan çıkacaktır.
Ağız ve nefes kokusunun bir diğer nedeni ise diyet veya oruç gibi durumlardan kaynaklanan yetersiz sıvı alımı veya düzenli kullanılan ilaçlar olabilir. Bu durumlar ortadan kalkmasına rağmen hala ağız kokusu problemi devam ediyorsa, ağız kokusunun kulak-burun-boğaz enfeksiyonu, mide rahatsızlığı, akciğer enfeksiyonları, diyabet vs. gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği de unutulmamalı ve gerekli sağlık kontrollerinin yapılması gerekmektedir.